Няма действителна причина правителството да се бави със създаването на мерки по Европейския регламент 1854, чрез които да бъдат компенсирани хората за високите цени на електроенергията, включително и парното. Това каза за bTV омбудсманът Диана Ковачева.

На 1 декември 2022 г. беше приет Европейския регламент 1854, според който всички крайни потребители на електроенергия трябва да бъдат компенсирани за високите сметки с пари, получени от преразпределението на свръхпечалбите на енергийните компании. И до днес обаче не са предприети действителни мерки по прилагането на този регламент.

„Вече няколко месеца трябваше всички крайни клиенти на енергия да бъдат финансово подпомогнати с конкретни мерки чрез преразпределение на свръхпечалбите на енергийните компании“, каза Ковачева и добави, че заради липсата на мерки се изпуска много добра възможност за помощ на хората.

 „Мерките за прилагането на регламента трябва да бъдат приети от правителството чрез механизъм за изпълнение на регламента, тоест няма причина правителството да се бави с изработването на такъв механизъм“, обясни Ковачева.

Същевременно на 11 януари тази година Министерският съвет определи стойностите, които ще служат за таван на пазарните приходи на производителите на електроенергия. Тези средства се събират във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, а оттам трябва да бъдат преразпределяни за компенсации. Това обаче не може да се случи, докато не бъде създаден съответният механизъм,.

Ковачева очерта и друг проблем, който е свързан с високите цени на парното – в Закона за енергетиката все още липсва определение за това кои хора се определят като енергийно бедни.

„И до днес няма приета дефиниция за енергийната бедност, нито пък критерий за определяне на енергийно бедните и това е сериозен проблем. Хората, които се нуждаят от подкрепа всъщност са много повече“, каза Ковачева.

През декември 2022 г. дефиницията за енергийно бедни беше създадена от специална комисия към Министерския съвет. Тя обаче не беше гласувана от Народното събрание, а разпускането му означава, че това няма да се случи и в следващите 3 месеца.

На фона на високите цени на парното Диана Ковачева коментира, че жалбите към нея вече са десетки.

„Буквално всеки ден получаваме оплаквания. Предполагам сега тепърва ще растат, тъй като времето се застудява и хората започват да ползват повече парно“, каза тя.

През юли 2022 г. Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) увеличи цената на топлинната енергия с 40% за клиентите на Топлофикация-София и със средно 30% за топлофикационните дружества в страната. Това беше предизвикано от високите цени на газа и очакванията, че през зимата цената ще се увеличава.

През последните месеци обаче цената на газа пада. В четвъртък КЕВР утвърди цена на природния газ за месец февруари от 124,34 лв./MWh, което е намаление с 31% спрямо януари. В същото време цените на топлоподаването за бита остават без промяна до края на отоплителния сезон.

Автор: Павела Костова – стажант в btvnovinite.bg