Еврокомисарят по политиката на разширяване и съседство в Европейския съюз Оливер Вархей е на посещение в страната ни. Той присъства на форум за ролята на Балканите в Европейския съюз.

Идеята на събитието е подобряване на диалога между Европейския съюз и Балканите, както засилване на икономическия растеж в региона.

Организатори са Европейският либерален форум, Алиансът на либералите и демократите за Европа и Атлантическият клуб в България.

Конференцията събира в София лидери от Европейския съюз, министри на външните работи, политици, представители на неправителствения сектор и младежи, за да обсъдят следващите стъпки за засилване на регионалното сътрудничество, интеграцията на региона и разширяването на ЕС.

На среща между еврокомисаря Вархей и президента Румен Радев държавният глава изрази признателност за ползотворния диалог и усилията, положени от комисар Вархеи, за развитие на процеса на европейска интеграция. Румен Радев и Оливер Вархей обсъдиха перспективите пред процеса на разширяване, както на Западните Балкани, така и на Украйна, Молдова и Грузия.

Снимка: Президентство

„Разширяването на ЕС следва да се базира на ясни принципи, като се отчитат собствените заслуги на всяка страна в процеса на интеграция. Спазването на този принцип е гаранция за запазване на стабилността и сигурността в Европа. Европейската интеграция на Западните Балкани няма алтернатива и напредъкът на страните от региона не бива да изпада от фокуса на европейските институции“, посочи Румен Радев

Радев изрази очакване след края на предизборната кампания в РСМ и провеждането на изборите там политическата обстановка в югозападната ни съседка да даде възможност за пълно изпълнение на европейското решение от юли 2022 г., което е незаобиколим елемент по пътя на Скопие към ЕС.

Снимка: Президентство

„Изказвания на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на кампанията с провокативен характер, не спомагат за укрепване на диалога между двете ни страни“, каза държавният глава.

Румен Радев допълни, че добросъседството е основен аспект в процеса на разширяване и подчерта готовността на страната ни независимо от негативните послания от Скопие да поднови усилията за конструктивно двустранно сътрудничество.  

Преди година при друга тяхна среща Радев и Вархей коментираха евентуалното членство на Северна Македония в ЕС. Радев тогава каза, че само чрез спазване правата на човека Скопие може да постигне напредък в евроинтеграцията си.