Осем млади българи под 35-годишна възраст и един професор получиха награда "Джон Атанасов" за изключителни постижения в областта на компютърните науки. 

Призовете връчи държавният глава Румен Радев на тържествена церемония в "Гербовата зала" на президентството.

Снимка: bTV

Само на 15 г. Радостин Чолаков вече е носител на грамота "Джон Атанасов" заради успехите си на състезания по информатика, но и заради платформа за изкуствен интелект, която разбира български език. Мечтае да създаде софтуер, който да е полезен на всеки втори човек.

Снимка: Президентство

„Да развивам собствени проекти, които да бъдат полезни на хората и съответно в някакъв момент да прераснат в софтуерна компания, която да се развива както в България, така и по-света“, мечтае си той.

По думите на учителката му Мария Василева, че той работи освен в час и допълнително.

Голямата награда в 19-ото издание получи 34-годишният Венелин Тодоров. Той е доктор по математика и работи към БАН, където разработва алгоритми за изкуствен интелект, киберсигурност, квантовата механика и финансова математика. Работата му намира приложение при прогнозиране на атмосферни процеси и проследяване на вредни емисии във въздуха.

Снимка: bTV

„Тази награда е едно голямо признание за труда, че в България може да се развива наука, може да е пример за младите да останат да работят тук“, заяви той.

Призове бяха връчени и за дебют в компютърните технологии, както и за вдъхновител и създател на таланти.