Средно по 9 души се борят за едно работно място у нас, сочат данните на агенцията по заетостта.

Най-много хора се конкурират за едно работно място в Търговище и Сливен, където за една позиция кандидатстват съответно по 24 и по 17 души. На другия полюс са градове като Русе и София.

От януари до декември 2020 г. в бюрата по труда новите регистрирани безработни са 414 хиляди.

За същия период, година по-рано, броят им е значително по-малко - 302 988.

В същото време проучване отчита, че коронавирусът е на път да изпрати 8-часовия работен ден в историята.

76% от компаниите у нас предлагат гъвкаво работно време.

60% от фирмите пък позволяват на служителите си сами да изберат от къде да работят – от офиса или от вкъщи.

Преди пандемията като специалист по дигитален маркетинг Татяна Краева работи предимно в офиса. Вече близо година е с гъвкав график - два или три дни от седмицата работи от вкъщи. „Сега почти не отделям време за пътуване и приготовления за работа, ставаш и вече си отворил лаптопа и си на работа, спестеното време е най-големият плюс за мен“, казва тя.

Работата от вкъщи за нея означава и повече време със семейството. Спазва сроковете за проектите си, но вижда и недостатъци, като липсата на лична комуникация с колегите.

Компаниите за подбор на персонал отчитат, че след като работодателите преди пандемията са били скептични за работа на служителите от вкъщи, сега са разбрали грешката си.

Бонус е, че щастливите служители, работейки от вкъщи, са и по-ефективни и то с около 30% повече.

И още - работейки от вкъщи служителите нямаляват транспортните си разходи, а заедно с това намалява и замърсяването на въздуха.

Заплатите на тези, които работят у дома, не са променени. Но има друга тенденция - когато работодателят освобождава офис, заради пандемията, от спестените разходи дават еднократна сума на служителите си, за да оборудват работно място у дома.