Дете получи нов шанс за живот, след като му поставиха сърдечен стент, когато е едва на 4 дни. Малкият Петър е спасен с прецизна диагностика и усилията на лекарите. И тази година  „Българската Коледа“ има за цел именно да осигури апаратура за няколко болници. Кампанията ще бъде посветена на деца с редки генетични заболявания.

Чакано и желано дете, той се появява на този свят със сърдечен дефект и с опасност за живота.

„Трудно се приема, трудно се осмисля. Всеки един родител мисли, че той е виновен“, казва Натали Николова, майка на Петър Иванов.

Дете получава нов шанс за живот, след като лекари поставят стент на сърцето му, още когато е на 4 дни
Снимка: bTV
Само на четири дни, Петър вече има поставен стент на артериалния канал. На 9-мия месец е и първата му операция.

„Определено се наложи бързо да порасне, да премине през много изпитания, в които трябваше да се справя сам, защото няма никой до него", допълва още майката.

„Той е едно от децата, на които, когато пораснат казваме, че ги познаваме, преди майките им да са ги видели", казва проф. Анна Кънева, началник на клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница.

Всяка година около 400 деца постъпват в детското кардиологично интензивно отделение на националната Кардилогична болница. Лечението на всяко едно от тях, в определен период, се подпомага от апарат за белодробна вентилация. Именно с такъв е лекуван и Петър.

Дете получава нов шанс за живот, след като лекари поставят стент на сърцето му, още когато е на 4 дни
Снимка: bTV


„Всички те имат нужда от подпомагане на дишането след сърдечната операция, тъй като сърцето и белият дроб са свързани“, обяснява д-р Димитър Печилков, началник на Отделението за следоперативно интензивно лечение и реанимация на деца в Националната кардиологична болница. 

Петя също се лекува в Кардиологичната болница заради междупредсърден дефект. С нейните рисунки лекарите организират изложба. Шегува се, че е един от връстниците на кампанията „Българската Коледа“.

Петя се лекува в Кардиологичната болница заради междупредсърден дефект.
Снимка: bTV

„Тя е своеобразен мост между прекрасните добри хора, които са готови да помогнат, и нуждаещите се от тази подкрепа, за да живеят пълноценно“, казва Петя Павлова.

Петър вече е добре. Наричат го смелия двегодишен герой. А Петя мечтае и други деца в нужда да срещнат своите спасители в бяло.