Министърът на земеделието Десислава Танева заминава за Брюксел, за да се срещне с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Тя ще го запознае с предприетите от България мерки за ограничаване на африканската чума по свинете. 

Междувременно Агенцията по храните започва проверки по домовете на хората в районите, засегнати от африканската чума по свинете, заради отказа на десетки стопани да умъртвят доброволно животните си.

Продължават и протестите на животновъдите, остават и пътните блокади. Вчера десетки собственици в Първомай и околните села затвориха за кратко главния път към Хасково.

Крайният срок да заколят животните си вече изтече. Въпреки това те отказват да изпълнят мерките на държавата срещу разпространението на чумата.

Според тях, тези мерки облагодетелстват големите свинекомплекси. Затова настояват за изследване от независима лаборатория извън Европейския съюз.

Междувременно, първи случай на африканска чума по свинете беше регистриран в Югозападна България. Щамът е открит в дива свиня край Самоков. Определена е инфектирана зона с радиус от 8 километра.