Първи случай на африканска чума по свинете в Югозападна България. Регистриран е след положителни проби от диво прасе в ловно стопанство в гр. Самоков, Софийска област.

Със своя заповед изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните е обявил първично възникнал случай на чума при дива свиня край Самоков в София област.

Определена е инфектирана зона с радиус от 8 километра, което се равнява на площ 200 квадратни километра.

От Агенцията по храните за момента не дават информация за втората проба на заразеното диво прасе.

Междувременно продължават протестите срещу умъртвяването на домашни прасета. Десетки собственици в Първомай и околните села затвориха за кратко главния път към Хасково.

Те искат да се отмени заповедта за умъртвяване на домашни прасета, което е превантивна мярка, за да не се разпространи заразата с африканска чума.

Крайният срок да заколят животните си изтече вчера. Въпреки това, те отказват да изпълнят мерките на държавата срещу разпространението на чумата.

Според тях те облагодетелстват големите свинекомплекси и настояват за изследване от независима лаборатория извън Европейския съюз, която да докаже дали има заболяване и едва тогава животните да се евтаназират.

От Агенцията по храните започват проверки по домовете на хората от утре.

В Сливенско влязоха първите екипи за евтаназия. Четвърто денонощие продължава блокадата в Крушаре.