Все повече се покачва напрежението сред стопаните, които не искат превантивно да умъртвяват здрави животни. В Първомайско започнаха протести, а в Сливенско влязоха първите екипи за евтаназия. 

Четвърто денонощие продължава блокадата в Крушаре, Сливенско.

В Първомай също започна протест. Хора от съседните села се събраха с искане да се отмени заповедта за умъртвяване на домашни прасета, което е превантивна мярка, за да не се разпространи заразата с африканска чума.

В Сливенско първите ветеринарни екипи вече влязоха в домовете на хората.

Желязко Христов създава семейната ферма преди 29 години, но е готов да изгори близо 300 прасета, ако ветеринарите дойдат да ги евтаназират.

"Първо, няма никакви забележки, но второ, ако има някакви забележки, като ми кажат така и така, направи това и това, и оставаш. Но как ще ме обявиш мен за заден двор? Как ще ме обявяваш за нелегален. Решил съм го, ето къде са гумите, това ще стане само за много кратък момент, само да ми дойдат на оградата".

А първите екипи вече са в близкото село Мечкарево. Георги Стоянов е заклал двете си прасета, затова ветеринарите само дезинфекцират.

Ако открият домашни прасета, екипите ги евтаназират на място. На терен са два екипа за сто населени места.

Градусът на напрежение в Крушаре днес е висок, защото държавата показа, че няма да изпълни ултиматума на протестиращите и ветеринарните екипи влязоха в селата. Там, където стопаните са изпълнили заповедта и са умъртвили животните си, ще бъде извършена дезинфекция, а където има прасета, те ще бъдат евтаназирани. В лагера на протестиращите новината за начало на евтаназията беше посрещната със заплахи за крайни действия.

Не е ясно докъде ще стигнат настроенията. Блокадата продължава.

Все още не е ясно и какъв ще е графикът на ветеринарните екипи по места, вероятно с цел да не провокират допълнително напрежение.

"Поне ще обиколим тези 3 км зони, понеже те са най-близки и най-рискови... Просто разберете, че много малко хора има, с много малко персонал разполагаме, но ще се постараем всичко да свършим в най-кратки срокове".

Ако ветеринарите срещнат съпротива, ще търсят подкрепление от полицията.

В Сливенско протестиращите заплашиха да изгорят фермите си.