Най-високо е напрежението във ферми, в които се извършва нерегламентирана стопанска дейност. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по отношение на изпълнението на мерките за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете. Министър Танева участва в заседание на Консултативния съвет по зърното днес.

Министър Танева обясни, че при изпълнение на мерките за справяне с разпространението на чумата по свинете, са срещнали най-голяма съпротива във ферми, в които на практика се извършва развъдна дейност извън всякакви ветеринарно-медицински правила, тъй като обектите не са регистрирани и не прилагат никакви мерки за биосигурност.

По думите й подобни стопанства изобщо не са в порядъка "заден двор" – до пет свине за угояване. Повечето от тях били със свиня-майка и извършване на развъдна дейност.

"Изключително недопустимо по закон, а от ветеринарно-медицинска гледна точка – нов сериозен източник за разпространение на зарази", коментира тя.

Такива са били идентифицирани в Сливенска област, където нерегламентирано са отглеждани домашни свине около 5500 на брой, в Монтана тази бройка е била около 800. Такава ферма е установена и в Бургас.

"Там, където са направили стопанства без мерки за биосигурност, там са основните точки на напрежение. Те са и основен източник за пренасяне на вируса", посочи Танева.

Тя информира, че утре й предстои среща с еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис в Брюксел.