Десислава Танева е новият министър на земеделието. Tя сменя Румен Порожанов, който вчера подаде оставка. 

Седмата рокада в правителството вече е факт. Тя се случи светкавично. Новият министър Десислава Танева  беше представена от вицепремиера Томислав Дончев. 

Снимка: btvnovinite.bg

За промяната бяха  121 депутати, против петима, а въздържалите се 0. Дебати нямаше, а оставката на Порожанов и назначението на Танева бяха гласувани заедно.

Процедурата около освобождаването на стария и назначаването на новия земеделски министър отне около 5 минути.

Снимка: btvnovinite.bg
Танева беше категорична, че заместник-шефът на фонд Земеделие Иванка Багдатова – Мизова напуска. Оставката на Порожанов се ускори след като се оказа, че Мизова все още е на работа, въпреки скандала около името й свързано с еврокъща за гости в Юндола.

От своето собствено имотно състояние Танева не се притеснява. „Животът ми е свързан само със земеделие, 14 години в частни сектор, с ясно декларирани доходи, значително високи за времето, знае се къде живея”, заяви новият министър на земеделието и храните Десислава Танева.

Снимка: btvnovinite.bg
БСП не се върнаха в парламента за оставката, а всички пет депутати от ДПС в залата гласуваха против. От партията коментираха твърденията на социалистите, че Румен Порожанов е обвързан с Делян Пеевски.

Самата Танева получи първите критики още преди да стигне до новото си старо работно място. 

Румен Драганов директор, Институт за анализи и оценки в туризма заяви по bTV, че смяната на земеделския министър не е с по-добър специалист. „Не го сменяме с по-добър, ние го сменяме с човек, който ще прикрие корупцията в това министерство той е бил в управлението когато са се случвали тези неща с тези къщи за гости”ы заяви Драганов.

„Аз в моя мандат като министър бях тази, която отказа да разпише каквито и да е мерки за къщи за гости тъй като проблеми бяха индикирани”, посочи в отговор Десислава Танева.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя  влиза за втори път в министерството на земеделието. Десислава Танева беше министър на земеделието по време на кабинета Борисов 2. Икономист по образование, тя се занимава с бизнес  и дори е избрана за бизнес дама през 1998 година. Досега беше шеф на земеделската парламентарна комисия.  Все още не е ясно името на нейния наследник, но ще от ГЕРБ.