Няма смяна на модела – има подмяна на един изпълнител с друг. Така директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира в студиото на „Тази сутрин”оставката на земеделския министър Румен Порожанов и той да бъде заместен на поста от Десислава Танева.

„Десислава Танева не е по-различна от г-н Порожанов. Тя е човекът, който е виновен за това, което се е случило в периода на нейното министерстване. На всички ни е ясно, че става дума за един грабеж на европейски фондове и на всички ни е ясно, че той се управлява от най-високо място, а не от министрите. Не сменяме Порожанов с по-добър, а с човек, който ще прикрива корупцията”, коментира Драганов.

Според политолога Даниел Смилов, проблемът с оставките в ГЕРБ е системен. По думите му не трябва да се сменяват само хора, а моделът на управление.

„Моделът, който се наложи, т.н. „скрита коалиция” между ГЕРБ и ДПС, която управлява и дава привилегии на управляващите. Тези привилегии могат да бъдат като при казуса КТБ – пред очите на Държавния надзор една банка беше разграбена. Случаят се е повторил и в ДФ „Земеделие” – хора близки до властта, вместо да използват парите, както трябва са си построили къщи с тях”, допълни Смилов.

Политическият психолог Антоанета Христова заяви, че Румен Порожанов не се е справил с кризата в ДФ „Земеделие”, не е защитил управлението си и не е действал бързо.

„Действието на Борисов  е правилно от гледна точка на интереса на ГЕРБ. Партията се намира в тежка криза, която се опитва да управлява. Когато си в криза, институцията има две възможности – да превърне кризата в положително развитие или да загине. Това, което прави ГЕРБ е да види всички пукащи звена”, каза Христова.