Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева представи компенсаторни мерки за подкрепа на сектор „Рибарство и аквакултури“, съобщава БГНЕС. По думите ѝ над 16 млн. лв. ще получи бранша. Парите са част от общия бюджет на програмата за „Морско дело“. Планува се в края на май да бъдат отворени първите мерки, за да може до юли да се направят разплащанията, уточни земеделският министър. 

Днес рибари излязоха на протест пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Бургас заради новата забрана за улов на бяла пясъчна мида.

Решението е на Министерство на земеделието и трябва да влезe в сила от утре за период от три месеца. Танева допълни, че на разположение на гроздопроизводителите във винарската програма ще бъде мярка за бране на зелено в размер на 1 млн. лв.

303 лв. на декар може да получи всеки производител на грозде, ако реши да се възползва от тази възможност. До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозата и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата. 

Подкрепа ще има и за черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел също е отпуснат 1 млн. лв.. Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лв. на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30%, спрямо 2019 г. 

„България има много добре развит сектор – 10 хил. хектара насаждения, 14 хил. декара предстои да влязат в плододаване, секторът е растящ в последните години и произвежда повече, отколкото ние национално потребяваме“, каза още министър Танева.