Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка от Европейската комисия (ЕК) за България е огромен успех за страната ни. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя припомни също така, че последният доклад на ЕК е бил по време на управлението на ГЕРБ през 2019 г. „Оттогава България е в различен механизъм за контрол и оценка. Аз го отдавам на заслугите на много правителства“, коментира Атанасова. 

Десислава Атанасова каза още, че страната ни е изпълнила всички изисквания за влизане в Шенген и фактът, че отпада мониторингът е още една причина страната ни да влезе в шенгенското пространство.

„Това, че ЕК оценява напредъка на България и Румъния и в годишното си слово председателят на ЕК изрично подчерта готовността ни, ни прави оптимисти“, коментира още Атанасова. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС обясни също така, че вчера на заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, министър Калин Стоянов е заявил, че усилията продължават.

Мигрантският натиск е голям, но българските гранични служби и правителството се опитват по всякакъв начин да докажат пред нашите европейски партньори, че можем да бъдем надеждна външна граница, каза още Атанасова.