Застудяването, с което започна новата седмица, не помрачи по никакъв начин традицията на Йордановден млади и стари да спасяват хвърления във водата кръст.

Десетки младежи и мъже - млади и стари, спасяваха кръста в езерото "Дружба" в София. Кръста за трета поредна година извади Александър Лебешковски.

В Калофер се изви традиционното „Мъжко ледено хоро“, като, отново по обичай, кръстът беше даден на най-малкия участник – 4-годишния Любомир. Около 150 мъже и младежи се хванаха на хорото.

Снимка: Ладислав Цветков

27-годишният Александър Николов хвана Кръста на Богоявление в студените морски води при Първа буна на крайбрежната алея във Варна. Младият мъж, който е IT консултант, но и опитен плувец, скача за светинята за трети път.

Над 60 мъже скочиха за Богоявленския кръст, който беше хвърлен в морските води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, от катер на Военноморските сили. Най-младият участник бе 12-годишният Максим от СУ "Димчо Дебелянов". Най-възрастният отново беше Васил Тепеделенев, който през тази година ще навърши 81 години. По време на ритуала температурата на въздуха бе 2 градуса, а тази на водата 8 градуса.

Снимка: Ладислав Цветков

22-годишният студент във Великобритания Яким Георгиев хвана Богоявленския кръст в Бургас.

Снимка: БГНЕС

Това е първото му участие в ритуала.

Снимка: БГНЕС

32-ма мъже се включиха в тазгодишния ритуал в Бургас, от които – трима американци. Всеки един от тях, както и подсигуряващите безопасността водолази, получиха благословия от Сливенския митрополит Йоаникий и поздравления от кмета.

Над 50 пловдивчани скочиха в ледените води на река Марица в Пловдив за Богоявленския кръст, който по традиция бе хвърлен от Пловдивския митрополит Николай. Светинята извади 37-годишният Николай Станков, след което всички смелчаци се хванаха на хоро в реката.

25-годишният Теодор Цветков извади кръста на Богоявление в Русе, хвърлен във водите на река Дунав от Русенския митрополит Наум. Общо 11 души участваха в ритуала на Йордановден. Смелчаците бяха на възраст между 20 и 48 години. Температурата на водата бе около 5 градуса.

Снимка: БГНЕС

Теодор Цветков хваща кръста за трети път в Русе, правил го е веднъж и в Северна Македония. Търси спонсори за участие в състезание по плуване в ледени води през следващия месец.

В Пазарджик 12-годишният Димитър Спасов извади Богоявленския кръст от водите на Марица. Повече от четиридесет смелчаци се хвърлиха в студените води на реката пред погледите на стотици пазарджиклии, дошли да видят ритуала на Йордановден.

Димитър Спасов е възпитаник на спортното училище "Георги Бенковски" в Пазарджик. Момчето получи благословия от Константийския епископ Яков.

Снимка: Ладислав Цветков

27-годишният Калоян Ников извади Богоявленския кръст от река Тунджа в Ямбол. В ритуала по "спасяването" на светинята се включиха още десет млади мъже.

21 смелчаци се престрашиха да скочат в ледените води на реката в парк „Йордан Капсамунов“ в Стара Загора, където бе извършен традиционния ритуал по хвърлянето на Богоявленския кръст. 21-годишният Мирослав Тачев от Раднево, участва за трети път, като днес успя да стигне пръв до кръста.

Снимка: БГНЕС

В момента е студент в специалност „Транспортно строителство“ в гр. София.

28-годишният Васил Буков от 101-ви Алпийски полк хвана кръста на Йордановден в Смолян. В ледените води на реката скочиха трима военнослужещи, но най-бърз сред тях се оказа Васил.

Симеон Димитров от Казанлък улови Богоявленския кръст във водите на Шуменското езеро. Заедно с него във водата скочиха още 15 мъже. Хвърлянето на кръста се извършва за втора година, след като през миналата година традицията беше възстановена сред над 20-годишна пауза.

Димитров е курсант във Военния факултет. Той беше поздравен от кмета, който му връчи и парична награда.

23-годишният Стефан Ноев извади за трети път Богоявленския кръст от водите на Старата река в Казанлък. Младият мъж скача за кръста за седми път, като в три от тях го е уловил. Първото му участие в ритуала е, когато е едва на 15 години, тогава и за първи път той хваща кръста.

Общо 42 млади мъже и юноши се включиха в Богоявленския ритуал тази година. Най-малкият от тях е 12-годишният Петър Матеев, а най-възрастният 49-годишният Христо Христов. Трима мъже с името Йордан се съревноваваха за кръста, като единият от тях – Йордан Йорданов, скача за 21-ви път.

Снимка: БГНЕС

Шампионът по таекуондо Николай Томанов хвана кръста в Благоевград пред погледите на стотици жители на югозападния град. Преди две години кръстът беше спасен от брат му.

Снимка: БГНЕС

34-годишният Ивайло Енчев за четвърта поредна година извади кръста от студените вода на река Осъм в Ловеч.

Заедно с него в реката се хвърлиха още единадесет младежи

28-годишният брокер на недвижими имоти Мартин Пеев извади Богоявленския кръст от ледените води на река Чая в Асеновград. Това за него е десето участие в ритуала и трето спасяване на кръста. Той получи буре с асеновградски мавруд.

25-годишният Тодор Велинов извади богоявленския кръст от водите на Дунав край Силистра. В реката скочиха единайсет смелчаци, за да извадят кръста, който хвърли Доростолският митрополит Амвросий.

През последните 20 години три пъти кръстът не е хвърлян в Дунав - два пъти заради замръзването на реката и заради кончината на Доростолския митрополит Иларион.

Снимка: Ладислав Цветков

Мартин Миланов (18г.) от Монтана стигна пръв до кръста в ледените води на езерото Монтанезиум в областния град на празника Богоявление днес.

Мартин получи награда от местната община и благословия от протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим, който хвърли кръста. Общо 14 мъже от Монтана скочиха във водите на езерото след кръста.

Николай Георгиев – на 20 години, от Кюстендил извади днес Богоявленския кръст от водите на река Банщица в града. Заедно с него във водата влязоха още 20 други мъже и младежи.

По материали от БТА и "Фокус"