Бойните знамена на Българската армия бяха осветени на големия празник Богоявление.

Снимка: btvnovinite.bg

Светата литургия беше отслужена от главата на българската православна църква патриарх Неофит. А в храм-паметника „Св. Александър Невски“ десетки вярващи се помолиха за здраве, мир и благодат.

Негово светейшество пожела здраве и успехи на всички, които са се посветили на жертвата служение.

„Никой няма по-голяма любов от тази да положи душата си за своите приятели. Вечна почест за отделните живота си за майка България“, заяви патриарх Неофит.

Снимка: btvnovinite.bg

В страните, които изповядват източното православие военният ритуал Водоосвещаване е въведен през 652 година сл. Хр. от византийския император Константин Погонат.

У нас за първи път водосвет е отслужен по времето на Цар Симеон І преди битката при Ахелой през 917 година.

На водосвета в София присъства президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Освен това участваха и висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военно-патриотичните съюзи, общественици и граждани.

Снимка: btvnovinite.bg

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

След освещаването на знамената министър Каракачанов коментира и растящото напрежение в Близкия Изток.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ситуацията е напрегната. В Ирак имаме двама офицери, които са на обучение. Винаги имаме план за тяхната евакуация. До две седмици предстои тяхната ротация. Трябва да има и общо решение на НАТО“, подчерта той.

Днес предстои среща посланиците от Алианса да се съберат, за да решат какви процедури да се предприемат около ескалацията в региона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!