Десетки са вече опасните и полусрутени участъци по пътя към Триград. Преди два месеца снежното бедствие събори за пореден път единствената връзка на курортното селище със света и блокира нормалния му живот.

Днес неговите жители протестираха за незабавен ремонт.

Падащи камъни, напукани скали, срутвания - това са препятствията за Здравко по пътя му от Триград към Девин. Нашият екип тръгва с него по опасната отсечка.

„Съвсем внимателно минаваме това опасно място и се молим някой да не падне. Искам да покажа и как онази стена е компрометирана и преди предишното наводнение това място беше по съшия начин“, обясни Здравко Чейреков.


Три километра по-нататък:

„Реката е под подпорната стена, на следващото наводнение няма да има нито подпорна стена, нито път“, добави Здравко.

Минаваме още 300 метра - асфалт по този участък няма, а голяма част от пътя дори е пропаднала в реката.

До най-близкия град – Девин, има над 5 опасни участъка. Пътният експерт инженер Димитър Кирилов не вижда кардинално решение.

„Трябва да се извърши укрепване, да се възстанови движението. После трябва да се правят ежегодни огледи, особено след всеки обилен дъжд“, заяви инж. Димитър Кирилов, пътен експерт, част от Европейския център за транспортни политики.

Десетки жители на Триград излязоха на протест за незабавен ремонт. 

Алтернативният маршрут ще бъде пуснат до края на месеца, а частичен ремонт ще има през март.

„Цялостният път е 22 километра. Това са милиони средства. Това е невъзможно за малка община като Девин“, каза кметът Здравко Иванов.

Затова родопчани очакват финансова помощ от държавата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!