Десетки населени места в Родопите продължават да са без ток. Някои от тях - вече трети ден. В Широка лъка до преди няколко часа нямаше ток.

Двата пропаднали участъка в началото на селото са временно укрепени, но изискват още работа. Паднали дървета станаха причина за липсата на електричество в няколко населени места. С течение на времето авариите се отстраняват и ситуацията се нормализира.

"Ние сме свикнали, ние сме балканджии, издържаме и на тъмно, и на студено. Нашите деца в НУФИ Широка лъка се отопляват на ток и, когато няма електричество, е трудно за дечицата“, каза Димитър Бочуков, учител в НУФИ "Широка лъка".

„Близките 60 години не е имало такова наводнение в Широка лъка, почти 2/3 от времето е нямало ток, беше откъснало водопровода в два района на Широка лъка“, съобщи кметът на населеното място Васил Седянков. 

В Девинско - Триград още е откъснат от света, след като багерът, който укрепваше трасето, се обърна в реката, а пътят пропадна напълно.

„За съжаление, си мислихме, че с мерките от предишните 3 дни ще се реши проблемът до пролетта, за да може трайно да се вземат мерки, но тези мерки трябва да ги вземем незабавно сега“, отбеляза кметът на Девин Здравко Иванов.

Провизии се осигуряват, както и медицинска помощ, но проблемът с водоснабдяването остава.

„Бедствия наново, на пълна нула сме, изходна позиция. Продължаваме, днес очакваме да дойдат кранове“, каза Емил Гогушев кмет на с. Триград.

А близо до Боринското село Ягодина многовековният Римски мост е напълно разрушен. Има шанс да бъде възстановен, но само визуално. В Ягодинската пещера също има щети.

Според местните хора за възстановяването на щетите ще са необходими сериозни средства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!