В Смолянско все още не са се възстановили след поройните дъждове. Частично бедствено остава положението в над 70% от населените места в областта. Общините Баните и Мадан останаха без ток, аварийни екипи работят денонощно за отстраняването на аварии в над 200 села.

На много места труднодостъпният терен обаче пречи на екипите. Установени са 14 счупени стълба от електроразпределителното дружество в района. Екипите на гражданска защита също са се отзовали на десетки сигнали. Има и проблеми с водоснабдяването.

Предстои укрепването на пътя към Девин, който е пред рухване. За да се реши проблемът, трябва да се изгради над 100-метрова подпорна стена.

Работи се и върху участъка край Широка лъка. Усложнена е обстановката край Триград, където багерът, укрепващ пътя, падна в реката. За щастие, багеристът не пострада и е в добро състояние, но трасето стана още по опасно. На практика, четири села останаха откъснати от света, включително и пещерата Дяволското гърло.

Туристическата инфраструктура е напълно унищожена, има и големи материални щети. Отнесена е електрическата инсталацията, парапетите са разрушени, виждат се клони на над 30 метра височина, а зимуващите над 60 хиляди прилепи са напуснали пещерата.

Докато трасето към селата Жребово, Кестен, Водни пад и Триград се обезопаси, се осигурява само най-важното – вода, храна и медицинска помощ.

Римският мост край Ягодинската пещера, както и самата пещера, също са сериозно пострадали. 

„Ще трябват доста средства, за да се възстанови. Римският мост е на над 300 години. В пещерата щетите са доста големи – не можем да запалим осветлението. Първо ще трябва водата да се оттече, за да видим точно какви са щетите“, разказа екскурзоводът Стефан Кукунджиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!