Депутатската ваканция под въпрос. Традиционно у нас тя е от 22 декември до 10 януари. Този път обаче нагласите в парламента са ваканцията да бъде съкратена. Причините които посочват депутатите са допълнителната работа, приемането на бюджета, законите по плана за възстановяване и устойчивост и изборният кодекс.

Традиционните политически опоненти този път бяха единодушни. Работа - да, ваканция - почти не.

„Честно казано нямаме нужда от ваканция в момента. Колкото по-къса е, толкова по-добре за избирателите”, смята Жечо Станков от ГЕРБ.

„Има много работа за изгласуване, може би и заради изборния кодекс тя се забави, така че трябва да се отмени депутатската ваканция“, каза Михаил Камбарев, депутат от ПП.

Единствиният разнобой между партиите беше в това да се отмени цялата ваканция, или тя да се съкрати наполовина.

„Според нас е добре в началото на януари, да не чакаме целия януари, да започнем работа по-рано, евентуално след първи втори“, коментира Румен Йончев от „Български възход“.

„То и няма много нужда от ваканция.на всеки нормален му се почива, но като че ли няма да има ваканция тази сесия“, каза Георги Гьоков от БСП.

Някои обвързаха почивката с политическите игри в народното събрание.

„Този въпрос да бъде отправен към ГЕРБ, БСП И ДПС, новооформеното мнозинство, което налага дневния ред на парламента“, каза Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

А „Възраждане“ бяха най-крайни.

„Най доброто което може да направи това народно събрание за българските граждани е да се саморазпусне още преди ваканцията“, каза Костадин Костадинов лидер на „Възраждане

ДПС не коментираха. Цялата депутатска ваканция е 18 дни. Ако се съкрати ще стане 12. До 22 декември остават още 9 пленарни дни.