В кулоарите на парламента партиите започнаха подготовката за изборите. Какви са нагласите за датата?

Всички седем парламентарни партии обявиха, че са готови за избори, но се разминаха за датата. Според тях тя варира от 2 до 16 октомври.

„Очакваната дата за изборите е 2 октомври“, каза Милен Матеев от „Продължаваме промяната.  

Партньорите им от „Демократична България“ обаче, които им предлагат и коалиция, имат друго виждане

„Задължително трябва да вървим към съвместно явяване на изборите, но органите на партиите ще бъдат тези, които ще вземат решението. Трябва да спрем с това делене на хората. Става въпрос за много по-широко явяване заедно с други организации. Лично според нас колкото по-късно през октомври, толкова по-добре“, каза Ивайло Мирчев.

„Има такъв народ“ обявиха, че това ще е коалиция на лицемерието.

„Ние сме готови, защото сме на страната на истината и се надявам да отидем на едни честни избори. Дали ще са на 2 или 16 октомври, няма никакво значение. Българският народ трябва да излезе и накаже лицемерието“, каза Станислав Балабанов.  

И БСП имат идея за дата.

„Оттук нататък е ясно, че не може да функционира. Възможните дати са два – или 2, или 9 октомври“, заяви Георги Свиленски.

Опозицията беше категорична - колкото по-бързо са изборите, толкова по-добре. И отговори на обвиненията на Корнелия Нинова за заговор срещу кабинета така:

„Заговорът за сваляне на правителството беше между г-жа Нинова и г-н Петков. Втори октомври е първата възможна дата и не трябва да има никакво бавене“, каза Тома Биков от ГЕРБ.

„За кафявото отзад на някои хора мисля, че други не са виновни. Да се погледнат в огледалото, благодаря“, коментира Мустафа Карадайъ от ДПС.

И докато споровете за и против правителството продължаваха, се стигна и до лични нападки.

„Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, която се вади от чекмеджето, когато нямат достатъчно гласове. Това поставя въпроса за моралния облик на Костадин Костадинов“, заяви Александър Симов, депутат от БСП.

„Да оставим настрана несериозните теми като БСП, те вероятно няма да влезнат в следващия парламент“, каза Костадин Костадинов от „Възраждане“.

В този момент през пресконференцията на „Възраждане“ демонстративно мина депутатът Явор Божанков от БСП.

В края на деня искри прехвърчаха и между БСП и ИТН заради новия антикорупционен закон. Заседанието се провали заради липса на кворум.

Депутатите решиха да възстановят на поста председател на КЕВР Иван Иванов. Той бе предшественик на Станислав Тодоров, който миналата седмица бе обявен за противоконституционно назначен на поста шеф на комисията. Така Иванов ще заема временно поста, докато следващото НС не избере нов председател на КЕВР.

Общото очакване на депутатите е в петък да е последният им работен ден.