Рязък политически обрат. БСП връща на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на кабинет. България отива на предсрочни парламентарни избори.

Предстои разпускане на Народното събрание. Датата на президентския указ ще предопредели и кога ще се проведе предсрочния вот тази есен.

Това ще е четвъртият служебен кабинет, назначeн от държавния глава Румен Радев.

След като ПП и ГЕРБ върнаха първия и втория мандат, третият беше даден на БСП. Вчера те обявиха, че ще го изпълнят, но под условие - ако парламентът гласува шестмесечна законодателна програма, предложена от тях.

Днес тази програма беше отхвърлена и БСП обяви - връща мандата на президента утре. По-късно със съобщение от партията уточниха, че това ще стане в 10 сутринта.

Засега президентът мълчи по темата. Очакванията обаче са Румен Радев да разпусне с указ Народното събрание от 2 август и да насрочи изборите на втори октомври.

Също на 2 август той трябва да назначи служебен кабинет.

За по малко от час с гласовете на опозицията и „Има такъв народ“ законодателната програма, предложена от БСП беше извадена от дневния ред. Така условието им да задържат мандата на практика беше отхвърлено.

Във Фейсбук лидерът на БСП написа, че е направила всичко по силите си и оттук нататък отговорността е на президента. Партньорите им от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ги подкрепиха.
Всички от досегашното мнозинство бяха категорични, че вината е на „Има такъв народ“, които категорично отхвърлиха обвиненията.

ГЕРБ вече обявиха, че целта им е да са първа политическа сила. ДПС отново декларираха, че са готови за избори, а „Възраждане“ отговориха на левицата, че не те са патерица на някого, а обратното.
Всички партии обявиха, че чакат решението на президента за датата на изборите.

И така - последни работни дни за депутатите до петък. Затова повечето партии вече реално са в предизборна кампания.

ДБ обявиха, че биха се явили на изборите заедно с „Продължаваме промяната“, но признаха, че разговори още не са водени, а днес, два дни преди края на мандата, се заклеха двама нови народни представители.