Депутатите ударно приемат бюджета за догодина. В късния час приеха предложение на опозицията, което впоследствие предизвика суматоха.

След бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване депутатите се заеха с републиканския бюджет.

В него за следващата година са заложени разходи от над 39 млрд лева. и с 1 млрд по-малко приходи. Залага се икономически растеж от почти 4% и инфлация от около 1,5%.  

Снимка: btvnovinite.bg

Дали заради късния час или не, управляващите пропуснаха да отхвърлят предложение на БСП за отпускане на допълнителни средства за реставрация на храмове.

Според левицата, ако сега въпросният текст се отхвърли, Министерският съвет ще остане без бюджет. Именно там са заложени субсидиите за вероизповеданията и въпросните ремонти.

В 22 ч. предложението на Васил Антонов от левицата за допълнителни разходи от над 1 милион наложи спешна почивка, за да се търси решение на казуса.

От БСП заявиха, че ако спорният текст се прегласува за трети пореден път, ще дадат целия бюджет на Конституционния съд.  

Иначе за опозицията основен проблем е, че се наливат пари в нереформирани сфери, както и това, че се запазва плоският данък, който облагодетелствал богатите. 

„Господин Симеонов, докато откривахте тоалетни на ГКПП, ДПС получи за половин час 22 милиона извън бюджета. Какво става в държавата, кой управлява в държавата”, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за купуване на влияние, за послушание на непослушни, за задкулисни договорки”, допълни тя.

„Само да ви напомня, че с двете години от вашето управлението ни върнахте с 8 г. назад”, отговори председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Депутатите решиха да работят до полунощ.