Депутатите приеха текстове от проекта на правилник на 47-ото Народно събрание. След 8 часово заседание, народните представители се скараха как да си получават парите от заплати и бонуси.

Опозицията възрази, че и в момента заплатите са изцяло по банков път. Как да се плащат бонусите обаче - в брой или по банка, се решава всяка отделна група. В крайна сметка парите от заплати задължително ще са по банка, а бонусите може да се изплащат и кеш.  

И още един скандал имаше в парламента - да има или не ваканция по Коледа. На днешното заседание народните представители гласуваха да почиват от 29 до 31 декември. Така те ще излязат във ваканция от 24 декември и ще се върнат на работа след 3 януари.

Според приетите текстове от проекта на правилник на 47-ото Народно събрание, премиерът, вицепремиерите или министрите ще могат да отложат устен или писмен отговор на въпрос или питане от парламентарния контрол само поради болест, командировка извън страната, или при неотложни случаи. 

Възможността за отлагане на въпроси беше възстановена в правилника на парламента по предложение на Ива Митева ("Има такъв народ"), но само при обективни причини като болест и командировка.

Отхвърлено беше предложението на Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) да отпадне "или при неотложни случаи". Той коментира, че във временната комисия ДПС са се включили в защита на правителството и са предложили министрите да могат да отлагат въпроси и при неотложни случаи.

Хамид Хамид го репликира, че ДПС не излязло в защита на никой министър и на нито един Министерски съвет, а текстът не е бил функционален. "Сигурен съм, че министрите в това правителство, министър-председателят и вицепремиерът няма да са като вашите, като вашия министър-председател. Година и половина не се е явявал в НС, за него неотложен случай беше да рита футбол", коментира Хамид.

Блицконтролът на министър-председателя и вицепремиерите вече ще бъде в първия петък на месеца от 9.00 часа, решиха депутатите. Досега блицконтролът беше всеки първи четвъртък от месеца от 12.00 часа.

В първите до два часа от заседанието в първия петък на всеки месец министър-председателят и заместник министър-председателите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството, отправени от народни представители на самото заседание, записаха депутатите по предложение на "Продължаваме Промяната".

Редовният парламентарен контрол остава всеки петък от 11.00 часа.

Депутатите запазиха правилото, когато при второто гласуване няма направени писмени предложения или направено възражение, текстовете да не се четат в пленарната зала. В този случай те се прилагат към стенографския протокол, като част от него. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!