Депутатите намалиха коледната си ваканция. Съгласно сега действащия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание те трябваше да са във ваканция от 22 декември до 10 януари. 

На днешното заседание народните представители гласуваха да почиват от 29 до 31 декември. Така те ще излязат във ваканция от 24 декември и ще се върнат на работа след 3 януари. 

Решението по предложение на "Продължаваме промяната" беше прието със 181 гласа "за", 29 "против", а 11 се въздържаха.

С 55 гласа "за", 12 "против" и 124 "въздържал се" парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" за отмяна на коледната ваканция, т.е. народните представители да нямат почивни дни освен официалните.

Как премина дебатът в НС по темата?

Депутатите обсъдиха два варианта - да няма ваканция изобщо или да бъде намалена. Идеята срещна отпор от ГЕРБ с аргумент, че се нарушават правата на християните.

„Да не подкрепим нито едно от предложенията. Мнозинството демонстрира, че Конституцията е подробност и християнството също“, заяви Любен Дилов-син от ГЕРБ.

Мирослава Петрова от „Продължаваме промяната“ отговори: „И затова считаме, че трябва да проведем парламентарните си заседания на 22 и 23 декември. По абсолютно същата причина считаме, че пленарната сесия от 27-31 декември трябва да съвпадне с планираните ваканции на повечето от трудещите се в страната.“

„Нормалните българи също работят по време на тези дни, но те могат да си вземат отпуска, а ние не“, контрира Дилов.

Опозицията атакува идеята и с аргумента, че парламентът всъщност не приема нищо по същество и няма законодателен дневен ред.

„Да не се окаже, че ще идваме за една точка, защото ще ви го припомним тогава. Това „залудо работи, залудо не стой“ за парламента е вредна практика“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Според Явор Божанков от БСП целта на ГЕРБ е да не се свърши работа и да саботират законодателния процес.

„Който му е тежко тук или се чувства привилегирован, да се погледне в огледалото и да види, че не е привилегирован и ако му е тежко, да си ходи вкъщи“, добави Тошко Йорданов от ИТН.

На мястото Яна Балникова от "Продължаваме промяната" се закле нов депутат от същата партия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!