Депутатите единодушно приеха промените в Наказателния кодекс, които предвиждат до 5 години лишаване от свобода заради психически тормоз в семейството.  

Измененията бяха внесени от ГЕРБ. Според данните на вносителите всяка четвърта жена у нас става жертва на тормоз.  

„Ние трябва да обясняваме, че не трябва да сме зрители на това, а трябва да сме участници в предотвратяването на тази епидемия”, каза Цвета Караянчева, председател на НС.

Дебатът се насочи и към ценностната система на българина и че насилието се ражда от бедност.

Снимка: btvnovinite.bg


„Имам едни съседи, жената като се ядоса гони мъжа си с един тиган, мъжа скача през прозореца,  вечерта се сдобряват и цялата махала се огласява от чалга”, заяви Димитър Стоянов, депутат от „БСП за България”.

Насилието извън семейството ще се наказва с 1 година лишаване от свобода. Жертвите ще бъдат предупреждавани и ако насилникът им избяга или бъде пуснат предсрочно от затвора. Законът ще преследва и принудителните бракове.

„Надявам се, че ще бъдем единни, че ще загърбим политическите страсти и в този момент ще направим така, че като един да подкрепим жертвите на насилие. Жертвите очакват помощта от нас, очакват ние, законодателите да си свършим работата. Ние нямаме самочувствие на непогрешимост”, заяви в пленарната зала председателят на парламента Цвета Караянчева.

По време на дебатите се чуха реплики от опозицията, че насилието се ражда и заради лошата икономическа среда.

„Трудно ще бъде извадено насилието от семейството с наказателни мерки, защото насилието в семейството, там, където го има, не е резултат от нищо друго, а от ужасяващите често пъти социално деградиращи условия на живота в България”, коментира Валери Жаблянов от БСП.

„Бедността не е порок, но нека да не се превръща в свинщина, така е казал Гогол”, посочи Вежди Рашидов, депутат от ГЕРБ.

Промените предвиждат от 15 до 20 години затвор за убийство в условията на домашно насилие – в отделни случаи и доживот.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!