Народното събрание прие действието на стария бюджет да бъде удължено до приемането на нов. Решението, подкрепено от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“, е на първо четене.

По този начин няма да има промени в заплатите, пенсиите и социалните плащания, като те ще останат на нивата от 2022 година. Вносител на предложението е служебният кабинет.

Парите на държавата скараха депутатите и станаха повод за искри и със служебната власт.

„Удобно е да се атакува служебното правителство в момент, в който то прави всичко възможно, за да минимизира щетите. Това, което служебното правителство прави и ще продължи да прави е да гарантира спокойствието и сигурността на българските граждани“, обяви министър-председателят Гълъб Донев.

„Няма да бъдете на студено и тъмно тази зима - това гарантира служебното правителството с договорите за доставки. Това, което служебното правителство направи и ще продължи, докато не се излъчи редовен кабинет, е да се гарантира сигурността на хората, добави той.

Служебната власт не прие критиките, че поставя държавата в риск. Бюджет трябва да се подготви от редовно правителство, заяви служебният премиер.

От БСП обявиха, че служебният кабинет е нарушил Закона за публичните финанси, тъй като не е внесено предложение за нов бюджет за 2023 година. Те призоваха между първо и второ четене депутатите все пак да увеличат социалните плащания, сред които и минималната работна заплата.

„Демократична България" и „Продължаваме промяната" се обявиха против удължаването и предложиха още преди гласуването предложението на служебния кабинет да бъде отхвърлено. Според двете формации така се замразяват всички социални плащания и то в условия на кризи. ГЕРБ-СДС обаче са на мнение, че нов бюджет трябва да бъде написан от нов кабинет.

„Ако обаче няма сформиран кабинет, тогава влизаме в хипотезата, в която евентуалните избори за март, новият парламент – април, новото правителство – най-рано май и както казахме до юни, юли ще бъдем с това удължаване. Попитах министерство на финансите – в този сценарий къде са буферите“, попита Мартин Димитров от ДБ.

Последва и призив парламентът да приеме нов бюджет.

„Колеги, все още не е късно, изтеглете това и вкарайте истински бюджет“, призова Асен Василев от ПП.

Призивът не беше чут и се стигна до гласуване. Депутатите се съгласиха на първо четене настоящият бюджет да действа и догодина. 

Сега предстои да стана ясно дали с промени между първо и второ четене депутатите няма да променят и разчетите. От БСП настояват за минимална работна заплата от 850 лева, а според „Продължаваме промяната“ е постижима и 860 лева. Сега минималната работна заплата у нас е 710 лева.