Партиите в парламента предлагат различни варианти за увеличаване на размера на пенсиите от 2023 година.

От  "Продължаваме промяната" искат смяна на правилото за актуализация през юли, с което пенсиите ще се увеличат с повече. От БСП пък предлагат да бъдат преизчислени на два пъти -  през януари и след това през юли. А ДПС внесе поправка, която ще даде шанс на повече хора да се пенсионират. 

Сега важи т.нар. „швейцарско правило“ - с 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от инфлацията, което прави 12% увеличение на пенсиите догодина.

Отчетът на Националния осигурителен институт за десетте месеца на тази година показва, че за пенсии са похарчени малко над 12 милиарда и половина. Това е с 15 на сто повече спрямо същия период на миналата година.

Предложението е да е със 100% ръстът на осигурителния доход или инфлацията - което от двете е по-голямото. Това би означавало около 15% увеличение.

„С промяната сега няма да се натрупва такава разлика между стари и нови пенсии в бъдеще“, коментира Искрен Арабаджиев от ПП.

От своя страна БСП настоява за преизчисление през януари, като във формулата се заложи тежестта на година стаж да е 1,35. Предвиждат и ново преизчисление през юли месец, като допълнителният разход е 3 млрд. лева.

„Това наистина са много пари, но аз твърдя, че ние можем спокойно да се справим и без увеличение на данъците и осигуровките“, обясни депутатът от БСП и бившият министър на труда и социалната политика Георги Гьоков.

А ДПС предлага казармата да се признава за действителен стаж и при хората, на които не им достигат много години стаж и се пенсионират по-късно.

Поп и джаз певицата Румяна Коцева, която вече е пенсионер, продължава активно да се занимава с музика. Преподава и в столичното читалище „Д-р Петър Берон“.

Снимка: Редакторски екип

„Аз като една млада пенсионерка мога да кажа, че пенсиите у нас са обидно ниски. И това, което ми е най-мъчно, нямаме достатъчно да си позволим всички културни събития, защото те също струват доста, както е редно да бъде", споделя тя.