Депутатите отново не могат да изберат председател на Народното събрание. Първоначално номинации получиха четирима кандидати - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и проф. Юлияна Матеева от "Величие".

Силви Кирилов и Юлияна Матеева отпаднаха след първото гласуване. Последва балотаж между номинацията на ГЕРБ-СДС и на "Възраждане".

Адвокатът от партията на Костадин Костадинов не получи нужната подкрепа. За него гласуваха 41 депутати, против бяха 112, въздържали се – 85. За Назарян от ГЕРБ-СДС на втори тур гласуваха 114 депутати, 70 бяха против.

След като процедурата по избор на председател на парламента стартира, Тошко Йорданов от ИТН предложи двамата кандидати получили най-много гласове да отидат на балотаж и да се приеме кандидатурата на този, който е събрал подкрепата на повече от половината гласове от присъстващите народни представители.

Предложението не се прие, тъй като получи подкрепа само от „Възраждане“, ИТН и „Величие“.

Асен Василев поясни, че по процедура и без това са нужни 121 гласа за избор на председател на Народното събрание и предложението е безпредметно.

След това парламентът прие процедурните правила за избор на председател. Според тях кандидати могат да бъдат предлагани от представените в парламента партии и коалиции и от народни представители.

Гласуването е явно чрез компютризираната система, по азбучен ред. Избран е кандидатът, получил повече от 50% от гласовете на народните представители. Ако няма такъв, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати с най-много гласове. 

Председателстващият заседанието обяви 30-минутна почивка. Първото заседание на НС не приключва, докато не бъде избран председател.