Народното събрание отхвърли ветото на президента върху разпоредба от Закона за съдебната власт. Депутатите гласуваха за повторното приемане на промените със 149 гласа "за" и 66 "против".

Ветото бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Обединени патриоти" и двама от независимите народни представители, предаде БТА. Против гласуваха депутатите от ПГ "БСП за България" и седем от независимите депутати.

С ветото се оспорва възможността изборните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), след края на мандата им или при предсрочното им прекратяване по основателни причини да получават повишение т.е. да бъдат назначени в съдебната система на длъжност, с една степен по-висока от тази, която са заемали, преди да бъдат избрани във ВСС.

Снимка: btvnovinite.bg

В хода на дебата единствен изказване направи народният представител от "БСП за България" Крум Зарков, който заяви, че тази норма нарушава принципа на разделението на властите, приета е по процедура, която не отговаря на правилника за организацията и дейността на Народното събрание и е противоконституционна. Само по този белег, ние не трябваше да приемаме кариерния бонус, заяви Зарков.