Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за защита на личните данни. 127 народни представители гласуваха „За”, един „Против” и четирима се въздържаха.

Държавният глава атакува текстовете с мотиви за свръхрегулация и цензура. Повод за това станаха правилата, по които журналистите трябва да работят с лични данни. Тези текстове бяха оспорвани от Асоциацията на европейските журналисти и други неправителствени организации, които настояваха законът да бъде върнат.

„Примерите за злоупотреба с лични данни са много – „Фейсбук”, „Кеймбридж Аналитика”. Фалшивите новини са основен проблем за обработката на лични данни на физически лица”, посочи Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни. 

От 2002г., по досегашния закон, има 15 хил. жалби. Само 90 са срещу журналисти, от тях – само в 8 случая са наложени санкции, обяви Караджов. Според него журналистите са облекчени от административна тежест, нямат задължение да събират съгласия от родители и попечители за информация, свързана с деца и могат да откажат да разкрият дали събират данни за някого, за разлика от други 400 хил. администратори на лични данни, поясни Караджов.

Депутатите от управляващото мнозинство използваха отсъствието на колегите си от левицата заради Изборния кодекс, за да ги обвинят в лъжа, защото са излъгали президента и са подкрепили закона на второ четене.

„Уважаема неприсъстваща г-жо Нинова, предполагам, че следите дебата или вече сте се настинала в спа-център, както и миналия път, когато ходихте при народа. Излъгахте ли журналистите, че ще подкрепите ветото, излъгахте ли президента, като заявихте подкрепата за този законопроект? Недоумявам обаче как сте такъв яростен защитник на свободата на словото и личните данни, а членове на вашия правен съвет бяха осъдени от ВАС, защото са злоупотребили с личните данни”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От ГЕРБ дори поискаха президента да освободи представителя си в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки и от правния съвет Борислав Цеков заради решението на Върховния административен съд, че са злоупотребили с личните данни. От администрацията на президента засега запазват мълчание с мотив, че съдебни решения не се коментират. 

„Колеги от БСП, вие отказахте ли се от вашия президент, защо ви няма в залата да защитавате неговото вето. Администрацията на президентството изригна защо никой не ги подкрепя, като наложиха ветото. Защото е безпринципно и е нелогично. Отстранили сме всички изисквания към журналистите, за да се намери баланс в тези прословути критерии и те са защита на журналистите, защото всеки има право да търси отговорност. Българските журналисти трябваше да отговарят на всякакви реални и нереални претенции. А сега има критерии”, коментира Маноил Манев, депутат от ГЕРБ.

По-късно от президентската институция излязоха със следния коментар по случая: „Не коментираме неистини и манипулативно поднесена информация. Административноправните спорове се решават в съда и в случая се очаква решение на Върховния административен съд като последна инстанция".