Депутати са без предпазни маски в парламента, след като Столичната регионална здравна инспекция състави предписание за спазване на противоепидемичните мерки в Народното събрание.

Народните представители трябва задължително да носят маски, да спазват физическа дистанция, а парламентът да ограничи до минимум посещението на външни лица.

При установяване на неспазване на издаденото предписание нарушителите ще носят персонална административна отговорност. Въпреки това обаче днес някои народни представители решиха да не си сложат маски.

„Средата в парламента е рискова и това съм го казвал много пъти. Разстоянието между седалките е не повече от 20-30 см. Ще трябва да се проведе разговор с ръководството на Народното събрание“, каза на брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев.

По думите му трябва да се измисли организация за присъствие в парламента при обсъждане и взимане на решения, така че да се осигури поне някакво отстояние на една седалка между народните представители.

На въпрос ще има ли санкции за депутатите, които не носят маски, Ананиев заяви, че „прошка няма да има за никого“ и нарушителите ще бъдат санкционирани.