Част от депозитите на домакинствата намаляват. Това показват данните за второто тримесечие на 2021 г. на централната банка.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Спестяванията от 1000 до 10 хил. лв. се топят, спрямо първото тримесечие на годината. Макар и с малко, броят на депозитите над 500 хил. също бележи спад.

Снимка: btvnovinite.bg


Данните отчитат обаче по-значително увеличение на вложенията между 200 и 500 хил.

БНБ отчита още, че депозитите на домакинствата в банките вече надхвърлят 63 млрд. лв. 

Емил Илиев е сред тези, които статистиката отчита като отказали се от банковите депозити. Причината – ниските лихви. На другия полюс е Зорница Станкева, която казва, че е по-добре да остави парите на депозит.

Икономисти отчитат, че за отлива от някои депозити има причина – от една страна инфлацията, която не мотивира хората да оставят спестяванията си в банка, а от друга поведението на самите банки.

„Те премахват тези депозитни продукти, които са имали, както и увеличават таксите. Заради комбинацията от много ниски лихви със затваряне на депозитните продукти с такси – хората си казват: „Трябва друг начин на спестяване“, коментира икономистът Стоян Панчев.

Финансовите анализатори отчитат, че за цялата банкова система депозитите на домакинствата са намалели с близо 95 хил. като брой, но като сума са нараснали с над 937 млн. лв.

„Прекратяването на предлагането на депозити е новоформираща се тенденция, 3-4 банки вече са я подели, но най-вероятно ще има и други, лихвите няма изгледи да станат по-високи, засега тече процес на инфлация“, обясни финансистът Иван Стайков.

А според анализаторите, потребителите ще търсят различни възможности за парите си – инвестиции на капиталовите пазари, в злато, а някои тях и в криптовалути. Тези, които разполагат с по-големи суми е възможно да влагат средства и в имоти.