За момента няма никаква причина да се променят мерките в училищата, каза министърът на образованието и науката Николай Денков на откриването на учебната година в Медицинския университет в София.

„Има много леко увеличение на броя на учителите и на учениците, поставени под карантина, но това беше очаквано“, посочи той.

По думите му към момента има второ плато в нивото на заболелите и е много важно каква ще бъде ситуацията в предстоящите две седмици.

„Ако платото се задържи, означава, че мерките работят добре, но ако има по-рязко нарастване, е възможно да се приложат допълнителни мерки“, допълни той.

При увеличаване на броя на болните е възможно да се премине на ротационен принцип на обучение, посочи още министър Денков.

Към момента 211 паралелки и групи в детските градини са преминали в дистанционна среда на обучение. Най-много са паралелките и групите във Видин, а най-малко - във Враца.

Макар и бавно, има устойчиво увеличение на броя на ваксинираните учители, като досега общо с поставена първа и втора доза на ваксина срещу коронавирусната инфекция са над 35% от учителите.