„От гръцка страна беше изявен интерес към разширението на Чирен. Те са заинтересовани да запазят известна част от капацитета и срещу заплащане да могат да ползват тези допълнителни обеми, които се осигуряват“, каза премиерът Николай Денков след срещата с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. 

„Беше изявен интерес и при развитието на АЕЦ „Козлодуй“, при подготовката на новите реактори. Казаха, че биха се интересували дали биха могли да се включат или като инвеститори, или сключване на дългосрочни договори с електроцентралата за закупуване на ток“, допълни министър-председателят.

Снимка: Министерски съвет

Денков и Мицотакис са обсъждали дали България може да се включи в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис

„По отношение на Кавала предстои подписване на договор на Гърция с концесионера и ясно заявено съгласие България да се включи в тази концесия. Изходната точка за преговори е 20% участие, независимо от терминалите за втечнен газ. Предстои развитие в следващите месеци. По отношение на пристанището в Александруполис преди няколко месеца беше спряна концесията, но гръцкият премиер каза, че в момента се разглеждат различни варианти и ако бъде открита до края на годината, България ще има възможност да заяви този интерес“, обясни Николай Денков. 

Снимка: Министерски съвет

По думите му се работи усилено по разширяване или увеличаване на интензитета на газа чрез слагане на допълнителни компресорни станции. Това позволява не само България да бъде захранена, а и да може да се пренася газ и към съседни страни.

Мицотакис и Денков са обсъдили и тръбопровода Александруполис - Бургас.

„С възможност за внос на нефт за захранване на рафинерията, което е изключително важно от гледна точка на приключване на дерогацията. Гръцката страна е заинтересувана да се построи, обсъждахме възможни трасета и как би могло да се реализира на практика. Всичко изисква поне няколко месеца“, посочи българският премиер. 

Снимка: Министерски съвет

Българската и гръцката страна са коментирали и ангажиментите по развитие на ЖП линиите – към „Кулата“ и към Свиленград, и отварянето на пристанищата от България, включително Румъния, Украйна, Молдова, за да се пренасят повече товари. 

Пред журналисти Николай Денков коментира и идеята 24 май да стане национален празник.

„Вицепрезидентът каза, че няма възражения срещу датата 24 май, но че се съмнява в аргументите. Миналата година по това време внесохме такъв доклад за обсъждане на оперативно заседание на Министерския съвет. Аргументите винаги са били едни и същи. Като човек на науката и просветата за мен винаги 24 май е бил най-светлият празник, който обединява всички. Има разлика в това кой е най-подходящият ден и аз нямам никакво съмнение за себе си, че това е 24 май“, каза той. 

По думите му няма опасност за България да бъде въвлечена във война

„По никакъв начин няма непосредствена опасност. Причината е, защото ние сме член на НАТО. Русия няма да посмее да нападне държава, която е член на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът“, каза той.