Разказът „Талисманът“ на Красимир Бачков, върху който седмокласниците писаха вчера подробен преразказ, предизвика бурна дискусия в социалните мрежи.

Критики има към политическите пристрастия на автора, литературната стойност и посланията в творбата.

„Единствено важно е дали разказът е подходящ за провеждане на изпита. Той отговаря на изискванията, хубав е по съдържание и това е общо мнение на училите, той буди емпатия към децата със затруднения, завършва позитивно, това е важно в този случай, всичко друго е извън образователната система“, коментира пред bTV министърът на образованието Николай Денков.

Анкета на bTV сред ученици още вчера показа, че децата харесват разказа и не ги е затруднил. За повечето родители именно това е важно в случая.

„Аз не съм го избирал в тази банка (произведението е писано специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в 7. Клас), колегите експерти вчера са избирали от няколко разказа по неговото съдържание, отново повтарям разказът е подходящ за изпита. Всичко друго е политически коментари, които нямат място в образоватвлната система и аз няма да ги коментирам, очвевидно е, че не споделям тези негови възгледи“, уточни Денков.

Министърът допълни, че не участва в подбора на изпитни материали.