Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето, буквално. Неприемането на план сметката на Здравната каса е удар и по лекарите, и по пациентите. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерския съвет.

Премиерът подчерта, че бюджетът за здравеопазване е рекорден – над 1,1 млрд. лева в повече. Така става 8 млрд. лева годишно.

„Над 3 млрд. са предвидени за болниците, включително 60 млн. допълнително да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи“, посочи акад. Денков и добави, че приоритет са ранното диагностициране на хронични, злокачествени и социално значими заболявания.

Премиерът призова за засилване на контрола от Министерство на здравеопазването и надзора как се разходват средствата в болниците. Според Денков целта е дълбока реформа в здравеопазването чрез повече прозрачност.

Във вторник парламентарната комисия по здравеопазване не прие на първо гласуване Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г., внесен от Министерския съвет. Реакция от премиера на отвореното писмо и критиките на Делян Пеевски все още няма.