„Основната цел на това правителство е да се интегрираме напълно през следващите години в европейските и евроатлантическите структури“.

Това заяви министър-председателят Николай Денков пред участниците в бизнес закуска на форума на Американската търговска камара и българското правителство по повод 120 години установяване на дипломатически отношения между САЩ и България.

Премиерът отбеляза, че всички действия на правителството са насочени към постигането на три цели.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му интегрирането в евроструктурите като еврозоната, Шенген, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, сътрудничество с ключови държави като САЩ, ЕС като организация, е насочено към развитието на България като нормална европейска държава.

„Второто е, че за постигането на тази цел ще действаме напълно прагматично“, каза Денков.

По думите му промените в законите и решенията, които правителството взема, целят спокойно, методично, систематично да бъдат направени реформите.

„Даваме си сметка колко е трудно, но имаме ясен и конкретен план“, заяви той.

„Третото е, че кабинетът е доста по-стабилен, отколкото вероятно изглежда“, категоричен бе Денков.

Снимка: Ладислав Цветков

„Напрежение има и ще има, спорове също. Интереси, с които трябва да се сблъскваме, ще се опитват да пречат на това, което правим“, допълни той.

Снимка: Ладислав Цветков

Според него важното е, че голямото мнозинство в Народното събрание и от народа подкрепят общата цел.

„Това ми дава увереност, че можем да я реализираме“, каза Денков и допълни, че ще разчита на сътрудничеството с Американската търговска камара и с колегите от ЕС за постигане на тези цели.