Бюджетът и пандемията са двете неща, с които МОН ще се захване веднага, без да губи време. Това каза пред журналисти просветният министър Николай Денков.

Той допълни, че не трябва запазването на здравето да е за сметка на образованието и призова за съвместна работа между МОН и Министерството на здравеопазването.

Денков заяви още, че решенията как ще се действа в училищата при евентуална нова вълна са на здравните власти. Самият той ще участва в разговорите и ще даде своето мнение.

По думите му най-големият проблем пред системата към днешна дата е, че не е ясно какво ще се случи през месец февруари при нова вълна на коронавируса.

„Ние трябва да имаме ясен план, който не е готов в момента, при който училищата или да не бъдат затваряни, или ако са затворени, да е за кратко време и с ясен план как ще се излезе от локдауна“, заяви Николай Денков.

По повод това, че учениците ще се връщат присъствено в клас при 30% съгласие на родителите за тестване той заяви, че целта да се направи това е, за да се върнат повече деца в училище.

„Свалихме процента, защото имаме доста сигнали за паралелки, които са близо до 50%, но не успяват да ги съберат“, поясни просветният министър.

По отношение на бюджета МОН е направило своите предложения, но предстои те да бъдат обсъдени с Министерството на финансите.

Относно тестовете Николай Денков заяви, че всички средства за закупуването им са възложени на Министерството на здравеопазването.

„Имаше запитване към Министерския съвет може ли ние да купуваме тестове, но отговорът беше, че не можем“, допълни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!