България почита свети Георги Победоносец и отбелязва Деня на храбростта и Българската армия. Почитаме и паметта на загиналите за нашата свобода и независимост.

Макар и без парад за трета поредна година, въоръжените ни сили показаха с чест и достойнство боеспособността си. Посрещаме 6 май на фона на война на по-малко от 300 километра от нас - в Украйна.

За трета поредна година празникът беше отбелязан без военен парад. Вместо него се проведоха демонстрации на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, както и на Специалните сили.

На официална церемония пред Паметника на незнайния воин бяха осветени бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

Кулминацията на тържествата бе на „Дондуков“ 2, където точно в 12:00 ч. се проведе тържествена смяна на почетния караул пред погледите на стотици граждани.

В деня, в който отдаваме почит към свети Георги, се проведе тържествен водосвет и молебен за здраве. На церемонията присъства президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, висши военни и духовници.

Снимка: Ладислав Цветков

Точно в 9:00 ч. пред паметника на Незнайния войн започна церемонията по освещаване на бойните знамена.

Белоградчишкият епископ Поликарп прочете слово от българския патриарх Неофит, с което Негово Високопреосвещенство осъжда войната в Украйна.

„Войната не е и не може да бъде средство за разрешаването нито на един спор, нито за нея може да съществува каквото и да е оправдание. Като църквата Христова не можем да се примирим с военните действия и да не ги изобличим като проява и тържество на злото на този свят“, каза епископ Поликарп.

Снимка: Ладислав Цветков

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили поздрави представителните роти на националната гвардейска част.

По време на изпълнението на националния химн бяха произведени 20 артилерийски салюта.

Държавният глава, военният министър и началникът на отбраната поднесоха венци в памет на загиналите български военни за свободата и независимостта на България.

На церемонията дойдоха десетки граждани. На финала военнослужещите от представителните гвардейски части преминаха тържествен марш, а по-късно премиерът Кирил Петков отправи видео поздрав във „Фейсбук“.

„Въпреки трудностите, българските герои, опълченци и апостоли, българската армия и духовенство, както и нашите граждани никога не са се примирявали с несправедливостта, не са стоели безучастни и не са прекланяли глава в лицето на агресора“, заяви Петков.

Българският народ винаги е доказвал своята храброст и сила, каза още министър-председателят.

А в своето обръщение към курсантите от НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново, държавният глава посочи, че войната в Украйна, която е в непосредствена близост с България, изисква „държавническо отношение и адекватни решения, насочени към укрепване на боеспособността на българската армия“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!