През следващите шест месеца България ще е изправена пред сложен баланс, коментира зам.-председателят на БСП Деница Златева в предаването „Тази неделя“ по bTV.

„За нас е изключително важно да имаме добри взаимоотношения с всички съседи и Турция е важен съсед в региона. Това че премиерът Бойко Борисов има и добри лични контакти с президента Реджеп Тайип Ердоган, безспорно помага за това. Но, пречупено през призмата на нашата роля през тези шест месеца като председателстващ Съвета на Европейския съюз, трябва да вземем предвид и други фактори, които са важни. Те бяха изразени и по време на срещата на френския президент Еманюел Макрон с Ердоган тези дни – за да има европейска интеграция на Турция, трябва да се спазват основните човешки права и свободи и върховенството на закона – посочи Златева. – Така че трудна ще е ролята на България в тези шест месеца – от една страна да поддържаме и развиваме добрите отношения, но по отношение на бъдещата интеграция на Турция в ЕС трябва да се съобразяваме с реалностите. Това ще е сложен баланс“.

Според нея внасянето на вота на недоверие точно след поемането на европредседателството не е проява на лош вкус, защото „трябва да разделим нещата. По отношение на председателството – там сме показали изключителна  подкрепа, конструктивно отношение при подготовката, сътрудничеството на парламентарно ниво (...) Няма как да приема обвинения, че едва ли не се опитваме да саботираме председателството. Тези шест месеца и председателството не могат да бъдат някакво алиби да си затворим очите за всички процеси, които текат във вътрешнополитически план“, каза тя.

Снимка: bTV

В момента мотивите за вота се финализират, те ще бъдат ясни във вторник. Те няма да са осъдителни присъди, ще бъде намерен балансът между проявления на корупция, обществено усещане и съответната конкретика, каза Златева.

По думите ѝ „усещането за корупция е най-вече по висшите етажи на властта и местната власт – там, където има осигурен сериозен финансов ресурс“.

Корупцията е проблем на цялото общество и не е патент само на това правителство. Тя пронизва обществото в последните 27 години, посочи Златева. Тя самата обаче не се била сблъсквала с това явление. „Не съм изпадала в ситуация нито да давам, нито да вземам и съм горда с това“, каза зам.-председателят на БСП.

За Истанбулската конвенция Златева коментира, че темата като цяло за борбата с насилието над жените е водеща за левицата, която е инициатор на редица кампании през годините. „Това, което се случи с обсъждането на Конвенцията, породи много сериозна полемика в обществото и го раздели. Нашата позиция не е против мерките за борба срещу насилието над жените, а срещу начина, по който тази конвенция беше обсъждана или не публично и беше внесена за ратификация. Има текстове, които пораждат притеснения, спорове в обществото. Нашето предложение е на този етап Конвенцията да не бъде внасяна за ратификация, но ще насърчим и участваме в подготовката на всички онези промени в закони, които ще гарантират ефективни механизми за борбата с насилието над жените (...) Категорично заявявам, че всичко, свързано със законодателна подкрепа на мерки, на промени в закони за защита на жените от сексуално, физическо, психическо насилие, ще бъде подкрепено от парламентарната група“, каза тя.

Запитана за позицията на левицата за втория лифт в Банско Златева сподели лично мнение – че може да се намери „тънкият баланс между развитие на планинския туризъм, който опазва природата и не води до нейното презастрояване, като се вземат предвид и притесненията на еколози, екозащитници“.

Вижте целия разговор във видеото: