Деница Сачева официално е новият социален министър. Парламентът гласува назначението на премиера Бойко Борисов в негово отсъствие. 

Кандидатурата на Сачева мина в парламента с мнозинство от осем гласа. Паралелно депутатите днес приемаха бюджетните закони в ресора на социалния министър. 

До избора на нов министър на труда и социалната политика се стигна, след като Борисов поиска и прие оставката на Бисер Петков. Доводът беше, че има забавяне в темповете на работа на социалното министерство. По-късно обяви, че Деница Сачева ще се справи по-добре и затова ще предложи нея за поста.

Процедурата отне два часа, а новият министър беше избран почти на косъм. 114 гласа за, 106 против и 3 въздържали се.

Спорните линии бяха основно две. Защо министерството е пуснало обява за предстояща церемония по встъпване в длъжност преди Деница Сачева да бъде избрана. И второ - защо отсъства премиерът, предлагащ промяната.

Вицепремиерът Томислав Дончев лаконично представи рокадата и отбеляза, че тя е експерт и ръководител в областта на социалната политика.

Опозицията се възмути, че встъпването в длъжност на Сачева е обявено от пиарите на министерството още преди избора й.

„За пореден път правителството ни казва на нас и на българите - парламентът е нищо”, посочи лидерът на БСП – Корнелия Нинова. А Драгомир Стойнев отбеляза, че ако не бъде приет този пост, цялото правителство може да падне.

Срещу рокадата гласно възразиха и ДПС и Атака. 

Според Хасан Адемов от ДПС, смяната на министъра на принципа стани да седна, не е добра.

А Десислав Чуколов отбеляза, че не депутатите не са чули какво ще е отношението на Сачева за отмяна на закона за социалните услуги и Истанбулската конвенция.

Имам чувството че присъствам не на избор на министър, а на избор на папа, заяви Валери Симеонов.

По стара традиция премиерът не уважи дебатите в парламента. Той предаваше на живо в социалните медии тест на електрическа кола.

Деница Сачева беше избрана с гласовете на ГЕРБ и патриотите. Каза, че не подкрепя джендър идеологията, а е за семейство от мъж и жена. А скандалите в зала коментира така: „Беше организирана мини кампания...и в пленарна зала стана ясно, че има добра организация с подривни действия”.

Сачева добави, че с премиера имат добър диалог. 

Преди да напусне Народното събрание днес, Сачева обяви още, че ще направи преглед на действащия екип на Бисер Петков, но като цяло смята да го задържи и не планира промени.

От началото на кабинета „Борисов 3” Деница Сачева е зам.-министър на образованието. В предишното правителство на ГЕРБ тя беше зам.-министър на труда и социалната политика.