Днес е ден за размисъл преди изборите 2 в 1 за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. От полунощ 00:00 ч. на 8 юни до приключването на изборния ден в 20:00 ч. на 9 юни се забранява предизборната агитация и оповестяването на резултати за изхода от вота.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

В неделя секциите в България ще отворят в 7:00 сутринта и вотът ще продължи до 20:00 ч. Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели.  

Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или коалиция до приключването на изборния ден.

Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, Вайбър, Ютюб и др. доставчиците на медийни услуги.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение.

Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Участие в изборите на 9 юни ще вземат 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, като те ще се борят за 240 места в българския парламент

Тази година заедно с парламентарните избори ще гласуваме и за Европейски парламент, представителите на България, за които ще гласуваме в ЕП са 17 на брой.

 

6518 са регистрираните общо кандидати за двата вида избори, които ще се проведат на 9 юни. 6100 са кандидатите за национален парламент, 418 - са кандидатите за ЕП.

От 6100 регистрирани кандидати за народни представители в бъдещото 50-о Народно събрание, 1826 са жените, а 4274 са мъже.