Централната избирателна комисия (ЦИК) даде разрешение машините за гласуване, предназначени за секциите в страната да напуснат склада и да бъдат транспортирани по места. Това съобщи зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов.

 „От „Сиела Норма“ ни уведомяват в писмо, че всички машини за гласуване са инсталирани. Изпращат ни серийните номера на всички инсталирани машини за гласуване, заедно с номерата на избирателните секции, за които са предназначени те“, каза той.

„Има и писмо до Главна дирекция „Жандармерия“, с което разрешаваме изнасянето на 9356 броя СМГ и транспортирането им до СИК съгласно транспортния план под непрекъсната охрана от МВР“, допълни Войнов.

Всички РИК получават адреса на електронната поща, на която трябва да изпращат своите уведомления за машините за гласуване, включително и тези за проблеми при гласуването с устройствата в деня на изборите.

От ЦИК съобщиха още, че избирателната активност на предстоящия в неделя двоен вот ще се отчете на два пъти - към 11 и към 16 часа. 

Информацията за броя на гласувалите по вид на избора, ще се обобщава от областните управители и ще се изпраща към ЦИК, където ще се публикува са сайта съответно до 12 и до 17 часа.

След края на гласуването, фирмата преброител - „Информационно обслужване", ще предоставя периодично на ЦИК междинни числови данни от гласуването по секции и изборни райони и по видове избори. Те ще се обновяват на интернет страницата на ЦИК на всеки кръгъл час от 23 часа за вота за народни представители, а за членове на Европейския парламент - от полунощ нататък.

След изготвяне на протоколите и решенията на Районните комисии, те предават в ЦИК изборните книжа и протоколите за повторна проверка до 11 юни - вторник.