Протестиращите се събират отново пред сградата на Министерския съвет в 38-ия ден на гражданско недоволство срещу правителството.

Демонстрантите са категорични, че след изявлението на премиера Борисов за „рестарт на държавата“ с нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, исканията им остават непроменени и те настояват за незабавна оставка на кабинета. Такива са исканията и на организаторите от „Отровното трио“

В момента палаткови лагери на протеста блокират три ключови кръстовища в столицата при Ректората на СУ „Свети Климент Охридски“, „Орлов мост“ и в „Триъгълника на властта“.

Зачестяват обаче конфликтите между шофьори и протестиращи, което стана видно в 36-ия ден на недоволство, когато демонстрантите препречиха бул. „Ситняково“. Двучасова блокада на кръстовището пред румънското посолство в столицата снощи предизвика транспортен хаос.

Напрежение възникна между недоволните от управлението и шофьорите, които се оказаха в капан. Имаше размяна на обвинения, че демонстрантите са платени.

В района на блокадата имаше само една патрулка. Полицаите отговориха с мълчание, бяха освиркани и си тръгнаха.

Според протестиращи „нарочно няма полиция, точно това искат – конфронтация - затова са пуснали движението“.

Все още няма официален коментар от столичната полиция. По чудо не се стигна  до инцидент, след като моторист поиска да мине през демонстрантите. Малко преди полунощ демонстрантите доброволно вдигнаха блокадата. 

Кметът на столицата пред БНР призова да не се пречи на свободното придвижване в града.

Снимка: btvnovinite.bg

„За съжаление, с ескалацията на поведението на организаторите този протест се превръща от протест срещу властта в протест срещу хората“, заяви Йорданка Фандъкова.

Към 19:00 ч. тази събота недоволните започнаха отново да се събират в "Триъгълника на властта". Засега обстановката е спокойна и няма напрежение.

След традиционния митинг, на който се изказаха някои от организаторите на протеста от "Отровното трио", демонстрантите изпълниха химна и се отправиха към 21:10 ч. на 38-мото си шествие към "Орлов мост".

Снимка: Глория Николова

Там недоволните от властта се събраха за обща молитва по случай празника Успение Богородично. Службата проведе архимандрит Дионисий.

Демонстрантите обсъждаха дали да не продължат своето шествие и тази вечер към кръстовището до румънското посолство, но заради проливния дъжд останаха на "Орлов мост", където част от тях потърсиха подслон в палатките на лагера.

Към 23:30 ч. не малка част от протестиращите вече бяха напуснали района на палатковия лагер.