Ден 31-ви на протест срещу правителството и главния прокурор. Въпреки заявката на властта да не допусне пак блокади, граждани изградиха нови палаткови лагери в столицата.

Ключовото кръстовище на „Орлов мост“ осъмна блокирано с десетки палатки и пейки. Палатков лагер беше изграден отново и пред Министерския съвет. 

Палатките на „Орлов мост“ вече са повече от 20. Въпреки че протестът снощи беше спокоен, реакцията на властта беше много остра, защото там бяха докарани кофи за боклук и пейки.

От столичната полиция обвиниха протестиращите, че е имало опит за окървавяване на протеста и бяха категорични, че барикадите ще бъдат премахнати.

Около 3 ч. сутринта жандармерия огражда барикадата на ключовото кръстовище, но до силово премахване на палатковия лагер не се стига.

Журналистът Николай Стайков разказа, че е бил задържан в района на „Орлов мост“, заедно с още един мъж.

„Десетина души ни грабнаха и ни сложиха белезниците. След това ни качиха на една патрулка и ни закараха в Четвърто РПУ. Беше ми дадена заповед за задържане, където пишеше, че съм трошил пейки. Аз им казах, че това абсолютно категорично не е вярно“.

Стайков отказал да подпише заповедта си за задържане, получава обаче протокол за обиск на лице, а от полицията все пак признаха, че при тях са били доведени две лица.

„Имаше опит за окървавяване на протеста и взривяване на гражданския мир. За нас това не е война и здравето на хората е от изключително значение. СДВР ще възстанови нормалния ритъм и барикадите ще бъдат премахнати. Да е ясно, че вече отговорността ще се носи от нарушителите на закона“, заяви на брифинг днес директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

От полицията допълниха, че дори линейките не са могли да преминават, което протестиращите оспориха.

А през профила си във „Фейсбук“ столичният кмет се обърна към протеста:

„Моля, организаторите и протестиращите граждани да свалят барикадите. Промяната, която се иска, с енергията на хиляди млади хора всяка вечер, е неизбежна. И политици от целия политически спектър вече го знаят“.

Въпреки че полицаите обещаха да разрушат барикадите и палатковите лагери, не стана ясно кога ще предприемат тези действия.

На Ректората и на Министерския съвет също движението е спряно. Променен е маршрутът на градския транспорт.

В района на Триъгълника на властта, въпреки дъжда, хората се събират за пореден ден да изразят недоволството си с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.

Бул. „Цар Освободител“ остава блокиран заради палатковия лагер, който вчера протестиращите успяха отново да опънат. Ситуацията е спокойна.

По-рано през Министерския съвет премина и автошествие под надслов „По пътя на корупцията“.

Снимка: Ладислав Цветков
То премина през ключови министерства, които, според организаторите, са свързани с корупционни практики. Автошествието спря на конкретните министерства и поиска оставката на Кабинета.

Снимка: Ладислав Цветков

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!