27-ми ден на протестите в София. Ключови кръстовища в столицата остават блокирани, а днес на „Орлов мост“ се появиха и още палатки. Блокирано е и кръстовището при Ректората на Софийския университет, както и това на площад „Независимост“.

Сутрин и вечер най-натоварени са булевардите „Генерал Данаил Николаев“, „Ситняково“ и „Сливница“.

Променен е маршрутът на над 15 линии на градския транспорт. Автобуси и тролеи заобикалят блокираните кръстовища, а други стигат до „Орлов мост“ и се връщат. За да се облекчи трафика ще се пускат „зелени вълни“ на ключовите места в центъра на София.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес представители на протестиращите и на майките на деца с увреждания излязоха с предложение отсечката от Ректората до „Орлов мост“ да се преименува на „Протестна“, а площадът пред Алма Матер да се казва „Майка България“.

„Площадът пред Софийския университет символизира неправомерно задържане и самоуправство от страна на полицията към майките на деца с увреждания“, коментира Тихомир Василев от „Изправи се.БГ“.

От полицията съобщиха, че снощният протест е преминал спокойнo. През нощта е арестувана жена, обиждала протестиращи и полицаи.

За пореден ден протестиращи се събират и в административното сърце на София – в „триъгълника на властта“. В палатковия лагер на площад „Независимост“ има дори няколко души, които обявиха гладна стачка, докато не падне правителството.

Там се намират и някои от демонстрантите, които обявиха гладна стачка. Пети ден без вода и храна в лагера протестира и Владимир Генов. 22-годишната студентка Георгия Иванова гладува трети ден срещу кабинета. 

"Това е всичко, което мога да направя, вече не знам докъде да стигнем, за да ни чуят", казва Георгия.

"Моят мотив е този, да покажа какво е истинското лице на тези отсреща в Министерския съвет. За тях е без значение, нито здравето, нито живота на много хора", допълва Владимир. 

Малко след 21 ч. събралите се между Президентството и Министерския съвет тръгнаха по бул. „Цар Освободител“. По-рано част от хората от палатковия лагер на Орлов мост протестираха пред сградата на БНТ, с искане за оставката на изпълнителния директор и право на ефир. 

Към 22 ч. шествието от Министерския съвет стигна до „Орлов мост“.