Мерки за депутинизация на България поиска парламентарната група на "Демократична България" чрез декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание от председателя на групата Христо Иванов. Това предизвика поредния за деня скандал в пленарната зала.

В декларацията се посочват нови приоритети, които партията иска от коалиционните си партньори. Те са:

  • Подготовка за поемане на контрола върху различни активи на "Лукойл" България" на българска територия
  • Проследяване и осветяване на финансови потоци от руски източници - Възможност за спиране на свързани с Русия капитали от навлизане в стратегически сектори
  • Възможност за поемане на контрол върху стратегически обекти, контролирани от свързани с Русия или режима на Путин лица - Широка парламентарна подкрепа за осигуряване на доставки на газ от източници, независими от Русия

Декларацията отприщи поредица от политически реакции. Последва първи опит за безредици в залата. И кратка 10 минутна почивка.

Последва втори рунд на парламентарните скандали. ГЕРБ обявиха, че управлението не се справя и трябва да си ходи.

Депутати от "Продължаваме промяната" обявиха, че заради депутатите от ГЕРБ почти се е стигнало до бой пред трибуната.

Междувременно стана ясно, че Русия гони български дипломат от посолството ни в Москва. Нотата за изгонването на дипломата ни е била връчена днес. Мярката е в отговор на изгонването на руски дипломати от София, се посочва в съобщение на руското посолство в България.

bTV потърси "Демократична България" за повече подробности - над кои точно активи на Русия, според тях, държавата трябва да поеме контрол.
На този етап от политическата формация се въздържат от коментар

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!