„Политиците и магистратите, които днес воюват от скоро, когато бяха приятели и не воюваха помежду си, имаха един общ враг. Този враг в последно време се казваше Красимир Каменов – Къро. Точно тези хора дължат обяснение не като приятели, а като врагове - как и защо се стигна до убийството на този човек, посочен като техен общ враг“, каза вътрешният министър Иван Демерджиев в изявление пред медиите.

По думите на Демерджиев Къро е бил обявен за междудържавно издирване. МВР уведомило властите на ЮАР къде се намира, но той не е бил установен и задържан преди да се стигне до смъртта му. 

„През 2018 г. има сходно убийство в ЮАР на български гражданин и неговата съпруга. Ще направим всичко възможно да установим връзките между тези събития и предходни събития и настъпилото сега убийство. На територията на цялата страна протича операция, насочена към представители на криминалния свят, способни да извършват тежки престъпления против личността“, каза още вътрешният министър.

МВР е в комуникация с властите на ЮАР и има уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да се запознае на място със ситуацията и хода на разследването, допълни Иван Демерджиев.

Вчера при атентат в Кейптаун бяха разстреляни Красимир Каменов - Къро, жена му и още двама души. Бизнесменът Красимир Каменов беше обявен за издирване с „червена бюлетина“ на „Интерпол“ по искане на българските власти. Той е търсен по подозрения за заплаха за убийство, изнудване и убийство.

Вътрешният министър коментира и последните събития, свързани със записи, но не уточни за кои точно става въпрос. 

„Надявам се да не се визира МВР, защото то не си е позволявало нито да подслушва, нито да записва, нито да следи някой незаконно и няма да си позволи да го прави. МВР няма да участва нито във войни между представители на отделни институции и да заема страна, нито във войни между политици и представители на други институции“, коментира Иван Демерджиев.