Знаково убийство на фигура от подземния свят у нас. Красимир Каменов - Къро, жена му и още двама души, са разстреляни в Южна Африка, както bTV първа съобщи.

От външното ни министерство към момента нямат официална информация.

По първоначална информация при атака на къщата на Къро в Кейптаун са убити той, съпругата му, икономката и охраната на дома. bTV е изпратила запитване до външно министерство, както и до полицията в Кейптаун за повече подробности.

Главният прокурор Иван Гешев коментира случилото се, като лаконично попита дали не се завръщат мутренските години.

Бизнесменът Красимир Каменов - Къро беше обявен за издирване с "червена бюлетина" на Интерпол по искане на българските власти. Каменов е търсен по подозрения за заплаха за убийство, изнудване и убийство.

"Около 08:20 бяха открити телата на две жени и двама мъже на възраст между 40 и 50 години с огнестрелни рани. Смята се, че жертвите са от български произход", обясни говорителят на полицията в Южна Африка полковник Андре Траут.

Днес обвинител номер едно коментира лаконично случилото се.

„Мисля че бях категоричен още преди две години, че казвах, че това, което се прави с българската прокуратура и съдебна власт, ще доведе и е довело до бум на престъпността и се връщаме в мутренските години, дали не е така“, каза Гешев.

Според експерти по сигурност, за да се изясни случая, трябва Република Южна Африка да съдейства на България.

„За съжаление, в Република Южна Африка намериха убежище не само хора от криминалния контингент, но и хора, свързани с банковите кризи в България, с приватизацията“, заяви експертът по сигурност в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Името на Къро се появи отново в средата на март, когато на серия пресконференции прокуратурата обяви, че в записи с негово участие се организира отстраняване на висши магистрати и полицейски началници.

Тогава главният прокурор обяви, че тези пари са събрани от хората около Къро за премахването на шефа на отдел „Убийства“ Михаил Наумов.

При обиските в дома на друг обвиняем, който се издирва в чужбина, е намерен списък с 18 имена на магистрати, посочени като "вредни за уволняване".

Малко след това Къро беше обявен за издирване като поръчител на убийството на бившия полицай Любомир Иванов. Красимир Каменов е една от малкото фигури от подземния свят от 90-те, които останаха живи.

Официално неговият бизнес е свързан със зеленчукови борси и с паркинги. Неофициално името му се свързваше с контрабанда и наркотици. Къро се свързваше и с т.нар. „златен гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“.