„Отношенията между нашите два народа не предполагат подобни драконовски мерки, на каквито сме свидетели. Всъщност сигурността трябва да се ограничава от нещо важно и то е всички, които искат да дойдат, да могат да почетат Гоце Делчев“.

Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по повод организацията на честванията за 151 години от рождението на Гоце Делчев в Скопие. Отбелязването на годишнината протичаше при изключително засилени мерки за сигурност.

До обяд на българо-македонската граница не бяха допускани никакви автомобили да преминават от България в РСМ. Обяснението – няма ток и не могат да бъдат обработени документите. Беше съобщено и за напрежение и арести на българи по граничните пунктове.

„За да няма такива проблеми в бъдеще, разпоредих незабавно да се подготвят три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник на трите общи ГКПП. За съжаление разбрах, че проблемите са продължили и  след ръчната обработка на документите. Подобно поведение е неприемливо. То не съответства на нагласите и настроенията на нашите два народа, у които няма сянка на негативно отношение и няма причина за подобен род провокации.  Проблемът беше само в едната посока – на влизане в РСМ и това направи неприятно впечатление. Не е това пътят напред към обединена Европа, той предполага стабилност и взаимно доверие. Политиците от двете държави сме длъжни да изградим това доверие и уважение, каквото има между народите на двете държави“, коментира българският вътрешен министър.

Той е предложил на македонския си колега Оливер Спасовски да поднесат заедно цветя на гроба на Гоце Делчев, но Спасовски отказал. Надявам се при следващото честване това да се случи, уточни Демерджиев.

Българската делегация се поклони пред гроба на Гоце Делчев 4 часа след македонските власти. Рано сутринта бе отслужена панихида в присъствието на президента Стево Пендаровски, премиера Димитър Ковачевски и министри.